Vanliga frågor

Här har vi listat några av de vanligaste frågorna vi får. Du kan också läsa vidare om babypottning och skötselråd eller klicka dig vidare från våra länkar.

Har du inte fått svar på din fråga? Tveka inte att maila oss på alvehamns@gmail.com

Tygblöjor

Vi är nyfikna på tygblöjor. Var kan man få klämma och känna på några?

Du kan:

  • gå till en butik med ett brett sortiment av tygblöjor - de har ofta kunnig personal som kan svara på dina frågor och så klart massa olika typer av tygblöjor så att du kan hitta vad du tror passar er bäst!
  • gå på en tygblöjeträff - förutom att det finns en massa olika tygblöjor att titta på får du möjligheten att utbyta erfarenheter med och få tips av andra som använder tygblöjor
  • bli medlem i Blöjupproret och låna hem tygblöjor gratis från deras Blöjotek i två veckor!

Måste man köra antingen eller med tygblöjor?

Absolut inte! Det finns massvis med olika tygblöjor och den ena tygblöjefamiljen är inte den andra lik! Blöjor ska naturligtvis fylla sin funktion, men det är så klart viktigt att man som förälder tycker att det fungerar. Vill man bara ha en viss typ av tygblöja istället för att använda olika system går det bra. Vill man bara ha tygblöjor på dagtid eller kanske bara hemma går det också bra! Tänk att varje gång du sätter på en tygblöja blir det en engångsblöja mindre i soporna! Även bara en tygblöja om dan gör skillnad i längden!

Hur många blöjor behöver vi?

Det beror lite på vad det är för typ av blöjor du tänker köpa, hur ofta du kan/vill tvätta och hur ofta ditt barn behöver byta blöja.Men generellt sett brukar man räkna med att man behöver 24 blöjor om man vill använda tyg på heltid och tvättar minst var tredje dag. Använder du skal med inlägg behöver inte alltid skalet tvättas så då kan det räcka med ca 6 skal men 24 inlägg/vikisar/formsydda.

Hur mycket kostar tygblöjor?

Det finns naturligtvis både billigare och dyrare alternativ bland tygblöjor! 
Om du väljer uteslutande tygblöjor från Alvehamns sortiment kan det kosta från ca 3000 kr (för 24 Vikblöjor ekologisk bomull och 12 Skalbyxor) till ca 5800 kr (för 24 Formsydda blöjor och 12 Skalbyxor). Tygblöjor går ju utmärkt att sedan sälja eller att använda till eventuella syskon.
Använder du enbart engångsblöjor ligger summan på mellan 15000kr till 18000krper barn beroende på vilket märke du köper ocn när ditt barn slutar med blöja.

Hur ofta måste man byta tygblöjor?

Exakt hur ofta du behöver byta beror på hur mycket barnet kissar, huruvida barnet sover eller är vaket och vilken blöja hen har på sig. Vaken tid med dagblöjor kan behövas bytas ungefär varannan. Alvehamns nattblöjor är visserligen lite bylsigare men de klarar av en hel natt! Egentligen borde även engångsblöjor bytas ofta för barnets huds skull, men med tygblöjor blir det ett måste då de helt enkelt inte kan hålla lika mycket väta som superabsorbenterna i engångsblöjor.

Är det inte jobbigt att tvätta alla tygblöjor?

Vi brukar jämföra det med papptallrikar vs porslinstallrikar: visst är det smidigare där och då att bara slänga papptallrikarna, men efter ett tag tröttnar man på alla sopor och på att prislappen rinner iväg. Dessutom är det mycket trevligare att äta på porslinstallrikar och ganska snabbt vänjer man sig vid att stoppa ner dem i diskmaskinen.

Är det inte äckligt/ohygieniskt med tygblöjor?

Nej, det är varken äckligt eller ohygieniskt med tygblöjor. Det är inte konstigare eller äckligare att tvätta använda tygblöjor än att du skulle använda en tröja som ditt barn kissat/bajsat på efter att du tvättat den.
Vi rekommenderar inte att man väntar med att tvätta blöjorna längre än tre dagar, och håller man sig till det blir det inte ohygieniskt heller.

Varför läcker mina tygblöjor?

Om de är nya kan det bero på att Alvehamns blöjor är gjorda av naturmaterial och det kan ta några tvättar innan de når sina fulla potential.
Om inte kan det bero på att skalbyxan eller pocketblöjan inte sitter helt rätt just nu, men om du väntar några veckor så har ditt barn kanske hunnit växa i dem! Kolla även att du packat skalet/pocketblöjan ända ut i kanterna.

Vad gör jag med blöjorna när mitt barn blivit blöjfritt?

Om de fortfarande är i gott skick kan du välja mellan att använda dem till ett syskon eller se till att en annan familj kan använda dem. Under Länkar har vi listat några ställen där du kan sälja dem.
Om de är så pass slitna att de inte går att använda längre rekommenderar vi att du lämnar dem till en återvinningsstation där de tar emot tyger.

Alvehamns tyger

Vi är stolta över att alla våra tygblöjor är gjorda av de bästa tygerna som går att få tag i - alla våra naturmaterial är certifierade och godkända enligt Öko-Tex 100. Vår familjefabrik utanför Shanghai har rättvisa villkor för fabriksarbetarna
och Öko-Tex 100 certifieringen på alla våra inlägg och formsydda blöjor innebär att vi minimerat utsläppen av farliga kemikalier i närområdet där våra produkter tillverkas.

Vad är hampa egentligen?

Med hampa menar man de yttre fibrerna på stammen av växten Cannabis sativa. Hampa är i likhet med bambu en mycket tålig och snabbväxande planta som kan växa även på mycket torftiga jordar i flera klimatzoner. Det är det naturmaterial som är bäst på att suga upp väta och just tack vare att de inte behöver bekämpningsmedel i samma utsträckning är det ett klimatsmart val. De hampatyger som Alvehamn använder är dessutom certifierade enligt Öko-Tex 100, vilket betyder att de varken använt farliga kemikalier under odlingen, vid produktionen av tygerna eller tillverkningen av blöjorna.

Varför har inte Alvehamns tygböljor kardborreband?

Våra tygblöjor håller så pass länge att kardborrebanden hinner slitas ut innan själva blöjan, så därför har vi valt att uteslutande använda oss av de mer slitstarka knapparna för att fästa våra blöjbyxor och formsydda blöjor.

Varför har inte Alvehamn några inlägg i syntetmaterial?

Vi har valt bort inlägg av polyesterfleece i vårt sortiment pga de små korta trådarna i dem som bidrar till microplaster som läcker ut i våra hav när de tvättas. Däremot har vår formsydda nattblöja i hampa, HempDry, coolpass närmast huden för att få en torrare känsla. Coolpass är gjort av polyester, men till skillnad från exempelvis polyesterfleece, är coolpass gjort av långa trådar som inte släpper på samma sätt vid tvätt. 
Resten av våra formsydda blöjor, prefolds och vikblöjor är gjorda helt i naturmaterial av etiska (för ditt barns hälsas och vår miljös skull) och praktiska skäl (bambu, hampa och bomull kan suga upp mer väta än syntetiska tyger).

Varför är vikblöjorna i bomull bruna?

De är gjorda av GOTS-certifierad ekologisk färgväxande bomull. Den bruna färgen är alltså bomullens naturliga färg!