Tvättråd

Tvätta blöjorna i 60 grader med oparfymerat tvättmedel utan zeoliter och mindre än 5% tvål . Använd inte sköljmedel eller blekmedel.

Tvätta alltid blöjorna en gång före första användning. Tänk på att full uppsugning för naturmaterial uppnås först efter flera tvättar.

Starka färger (främst röd) kan fälla första tvätten. Tvätta därför alltid separat eller med liknande färger första gången.

Bajsblöjor töms först i toaletten, gärna genom att använda duschmunstycket över toaletten och spruta bort det värsta. Innan barnet börjar äta fast föda går dock att tvätta bort direkt i tvättmaskinen eftersom att bajset då är vattenlösligt.

Kom ihåg att separera byxblöjorna från inläggen innan du stoppar dem i tvättmaskinen.

Låt det helst inte gå mer än tre dagar efter att blöjan användes innan den tvättas.

Hängtorkning är bäst för miljön och gör att blöjorna håller längre. Pocketblöjorna torkar snabbare om du har PUL-sidan inåt och hindrar dessutom dem från att blekas om de hänger ute. Just solsken är av samma anledning den bästa fläckborttagaren, men citrontvål eller galltvål är också bra.

Salvor

Använd inte salvor (som de mot blöjeksem) eftersom de lätt sätter sig i tyget och förhindrar absorberingsförmågan. Om det inte går att vara utan salvan använd istället rispapper närmast barnets hud.

Hampa

Om du har våra tygblöjor i hampa rekommenderar vi att du tvättar dem separat från övriga tygblöjor de första gångerna.
Detta för att de oljor som finns naturligt i hampan kräver några tvättar att gå ur så att de inte försämrar uppsugningsförmågan för de andra tygblöjorna.