Babypottning

Alla barn föds med förmågan att kunna känna av och signalera när de är hungriga, trötta, i behov av närhet och även när de behöver utföra sina behov. När man babypottar är man lyörd för de signalerna och hjälper då barnet genom att sätta hen på pottan/toan eller hålla i grodposition över ett handfat eller kanske en buske.

Babypottning kallas även för toakommunikation eller EC, en förkortning av engelskans Elimination Communication ("eliminatonskommunikation"). Man kan börja redan vid födseln och fortsätter upp till 18 månaders ålder, då många barn börjar bli mogna nog att ta en mer aktiv del i toabestyren och börja med potträning. Det som skiljer babypottning från traditionell pottträning är förväntningarna man har på barnet, något som naturligtvis är kopplat till ålder.

Precis som med tygblöjor kan man lägga babypottning på den nivå som passar ens egna situation bäst. De flesta babypottare i Sverige har blöjor som backup i början för att det helt enkelt är opraktiskt med vårt kalla klimat att köra helt blöjfritt innan man som förälder helt har lärt sig tyda sitt barns signaler. Det viktigaste är att man tar det lugnt och att alla inblandade tycker att det är kul.

Varför potta bebisar?

Att babypotta har samma fördelar som tygblöjor; det är bättre för

  • barens hälsa - grodpositionen underlättar tömning av tarmen och urinblåsan, vilket minskar risken för magbesvär och urinvägsinfektion. Färre blöjor innebär så klart färre blöjeksem.
  • miljön och föräldrarnas ekonomi - färre blöjor både belastar och kostar mindre

Om inte något av dessa skäl skulle vara tillräckligt finns det en ännu viktigare anledning: det förbättrar anknytningen till ens barn

Barnet växer i och med att hen kan göra sig förstådd, föräldern känner sig mer kompetent och det ökade samspelet sprider sig oftast till resten av vardagen. Ett mer lyhört förhållande. Helt enkelt!

När ska man börja?

Det går att börja redan på BB, men det går fortfarande jättebra att göra fram till och med barnet blir ca 18 månader.

Under bebisens första sex månader kan man dessutom dra nytta av att hen aktivt signalerar för kiss/bajs, något som så småningom försvinner successivt när signalerna inte uppmärksammas.

Det går generellt smidigare för den vuxna också att babypotta ett spädbarn när man är föräldraledig och ändå håller ett öga för barnets andra signaler (såsom för sömn eller närhet), än att vänta till 2-3- årsåldern när de vuxna inte kan ha samma fokus hela dagarna och man dessutom måste samarbeta med förskolepersonalen.

Hur gör man?

  • Om bebisen fortfarande är så pass litet att det inte kan hålla huvudet stadigt rekommenderas att grodhålla över exempelvis en potta genom att stödja barnets huvud/rygg mot magen och hålla i barnets knäveck.

  • Om barnet kan sitta med eller utan hjälp går det bra att faktiskt sätta barnet på pottan eller kanske på toaletten på en insats med eller utan stöd från den vuxna.

När babypottar man?

Om du varken kan se pågående eller kommande kiss eller bajs kan du

  • rutinpotta, d.v.s. man sätter bebisen på pottan vid varenda blöjbyte eller direkt efter de har vaknat
  • börja kartlägga när man burkar behöva byta blöja. Många kommer fram till att deras bebisar oftast gör ifrån sig när de precis vaknat, efter bad och i samband med att de dricker eller äter
  • eller testa att observera barnet utan blöja för att se vilka signaler barnet gör i samband med kiss/bajs (gärna med en öppen blöja eller kanske en trasa under)

Om du kan se signaler för kiss eller bajs kan du

  • sätta barnet på pottan då! Ganska snart kommer barnet att bli ännu tydligare med den signalen eftersom barnet belönas med ett betydligt mysigare sätt att göra ifrån sig än en blöja
  • börja med betingningsljud (och/eller tecken, om barnet inte är nyfött). Man kan då välja exempelvis "sss” för kiss eller ”nnng” för bajs eller något helt annat för båda två. Efter ett tag kommer barnet att koppla ihop det ljudet med att nu kan man göra ifrån sig, vilket kan vara speciellt praktiskt om man är på nya ställen

Naturligtvis kan du göra en kombination av de saker du tycker passar bra eller bara babypotta på vissa tidpunkter (bara dagtid?), eller vissa ställen (bara hemma?) eller vissa personer (bara ena föräldern?). Gör det som passar er familj bäst!